Skantrae is één van de bedrijven die data aanlevert aan de artikeldatabase van IB (check de Ketenstandaard-case van Skantrae). “Wij stimuleren dat de markt ETIM meer gaat gebruiken,” zegt Schillemans. “Het grote voordeel van deze classificatie-standaard is dat producten goed te vergelijken zijn wat betreft technische kenmerken en prestaties. Een bouwer, eigenaar of beheerder van een bouwwerk kan met de juiste data een goede prijs-kwaliteitverhouding realiseren. Een aantal bedrijven heeft, net als Skantrae, de data al helemaal op orde in hun Product Informatie Management (PIM) Systeem. Dan is het mogelijk productkenmerken, zoals bijvoorbeeld de draairichting of maten van een deur, uit te wisselen via de DICO communicatie-standaard (XML). Schillemans: “Dat Skantrae alle data op orde had in hun PIM Systeem bespaarde ons werk in de opstartfase. Nu is het een kwestie van de data periodiek bijwerken, er zijn natuurlijk continu veranderingen bij een leverancier.”
Data op orde
“Het opstartproces voor het werken met de artikeldatabase verloopt elke keer anders. Sommige bedrijven werken nog met papieren prijslijsten. Een groot deel heeft alle data in Excel verwerkt. Een producent denkt in tonnen, een handelsbedrijf in zakken en een bouwbedrijf calculeert in kilogrammen en wij zorgen ervoor dat al die verschillende eenheden goed op elkaar aansluiten. En dankzij de DICO communicatie-standaard zijn de data snel beschikbaar voor een handels- of bouwbedrijf. Bedrijven hebben deze data nodig om op de cent nauwkeurig te kunnen calculeren.”
Milieudata
Schillemans merkt dat de bouwsector steeds meer belangstelling toont voor milieudata. Bedrijven moeten immers steeds meer data over een bouwwerk kunnen opleveren, waaronder allerlei milieudata. “In samenwerking met handelsbedrijven, brancheorganisaties en Ketenstandaard, wordt gekeken naar het exact definiëren van milieudata. Dat is een uitdaging, want je moet zeker weten dat je appels met appels vergelijkt. Zodra de definities van specifieke milieudata vaststaan, kunnen we deze ook opnemen in onze artikeldatabase. Op dit moment werken we samen met een aantal handelsbedrijven aan een eerste dataset om alvast praktijkervaringen mee op te doen.”
Ketenstandaard
Ketenstandaard Bouw en Techniek beheert en ontwikkelt de standaarden: STABU, ETIM, DICO, NL-SfB, GS1. Als onafhankelijke regisseur levert Ketenstandaard een concrete bijdrage aan het efficiënter en duurzamer maken van de gebouwde omgeving. Efficiëntere samenwerking bij het realiseren en onderhouden van infrastructuur en vastgoed, biedt een oplossing voor uitdagingen als de woningbouwopgave, verduurzaming en een circulaire economie in 2050.